Den amerikanske valgkamp blev skudt i gang

Det er natten til onsdag, at den amerikanske valgkamp for alvor får momentum, når de to præsidentkandidater, Donald Trump og Joe Biden, mødes til deres første tv-transmitterede debatmøde.

Det var oplagt at skyde valgkampen i gang på SPRS med et ekspertindlæg om den amerikanske drøm og det amerikanske valg, da 9. klasserne i øjeblikket arbejder med den amerikanske drøm i engelsk.

Derfor havde man tirsdag inviteret Phillip Chr. Ulrich, udenrigsredaktør på kongressen.com, til at fortælle om ”Kampen om Det hvide hus”.

Phillip Chr. Ulrich slog fra begyndelsen fast, at han ikke ville give et bud på, hvem der vinder den amerikanske valgkamp. Han tog - som så mange andre eksperter - fejl af vinderen af 2016.

Han fortalte, at den amerikanske valgkamp foregår i et splittet USA, der er præget af raceuroligheder, voldsomme demonstrationer, og hvor de politiske yderfløje definerer den politiske debat.

”USA er ikke på randen af en borgerkrig, som nogle vil gøre det til. Men der er ingen tvivl om, at USA har problemer. Amerikanerne er desillusionerede, så vi kan konstatere, at den amerikanske drøm er i coma. For første gang i mange år oplever en ung generation, at den er dårligere stillet end deres forældres generation, sagde Phillip Chr. Ulrich.

Det betyder, at der er meget lidt tillid til det politiske system. Der er blot 11 pct. af befolkningen, som har tillid til politikerne, og sådan har det været i mange år.

Usikkerhed

Ulrich gennemgik det amerikanske valgmandssystem, der betyder, at den kommende præsident skal have 270 valg mænd for at vinde valget. P.t. viser meningsmålinger, at Biden har 222 valgmænd, Trump har 125, og det betyder så, at 191 valgmænd ikke er placeret, og det giver en uhyre stor usikkerhed om valgets resultat.

Eleverne fik en gennemgang af de emner som hhv. demokraterne og republikanerne ønsker at fokusere på i valgkampen. For demokraterne er det emner som sundhedsforsikring, studiegæld, uddannelse, immigration og corona. For republikanerne er fokus på immigration, økonomi, handel, international prestige, corona og kulturkrig/amerikanske værdier.

”Det er vigtigt at være opmærksom på, at Trumps tilhængere mener, han har leveret, hvad han har lovet i 2016-valgkampen på områder som at udfordre ”the establishment”, udfordre internationale organisationer, USA skal ikke være verdens politibetjent, skattelettelser, handelskrig med Kina, indrejseforbud, udpegning af konservative dommere og brud med Obamas arv,” sagde Phillip Christian Ulrich.

Efter indlægget havde eleverne rig lejlighed til at stille spørgsmål, og spørgelysten var stor. 

Danmarks Radio P4 Sjælland dækkede arrangementet for at give en regional vinkel på den sidste og afgørende fase af den amerikanske valgkamp. Udover dagens indlægsholder interviewede DR-journalisten Carl fra 9X og Ida fra 9Y om deres forhold til USA og den amerikanske valgkamp.