SESAM åbner for forståelse af bæredygtig fødevareproduktion

Sorø Privatskole er en af fire skoler i Danmark der deltager i det såkaldte SESAM-projekt. Derfor inviterer skolens SESAM-hold fredag 8. og 9. årgang til bæredygtig fødevaremesse i salen. SESAM er et EU-støttet projekt, der skal øge interessen for forskning og videnskab blandt de unge.

SESAM er valgfag på 6. og 7. årgang, hvor ca. 40 elever siden sommerferien har arbejdet med fødevarer, der er fremstillet på en bæredygtig måde.

På fredagens messe tilbyder SESAM-holdet smagsprøver på så forskellige fødevarer som marmelade, pasta, yoghurt og ginger beer. Der bliver samtidig mulighed for at få indblik i de emner, eleverne har arbejdet med inden for bæredygtig fødevareproduktion.

”Vi har fokus på, hvordan vi kan bruge danske fødevarer året rundt uden at anvendte udenlandske produkter. Til det formål har vi bl.a. arbejdet med at dehydrere – eller tørre – mad i vores nyindkøbte dehydrator,” fortæller Andreas Jensen, der sammen med Gunhild Engholm Michelsen og Hanne Gurresø står for SESAM-projektet på SPRS.

EU-støtte

Initiativet til SESAM-holdet udspringer af SESAM2020 projektet – et EU støttet science uddannelsesinitiativ som skal øge interessen for forskning og videnskab blandt de unge.

I år er det første gang, projektet kommer til Danmark, hvor institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet har fået penge til sammen med fire skoler at bruge den grønne fødevareomstilling som tema for science arrangementet. En af disse skoler er – Sorø Privatskole.

Som afslutning på fredagens program i salen kommer forsker Elisabeth Buur Stougaard, mor til Ellen i 7Y, og fortæller om sit job som forsker i tarmbakterier. Hun fortæller desuden om, hvad det kræver at blive forsker, og hvilke uddannelser der kan føre til et sådant job.

SESAM står for Sense, Science & the Magic of Food og er en del af en den Europæiske Forskernat der løber af stablen den 27 og 28. november. Arrangementet finder sted mere end 40 steder over hele Europa. Det er muligt at følge det danske arrangement direkte via dette link .

På fotos ses 6. årgang på SESAM-holdet forberede fødevarer til fredagens messe.

Se video med lærernes evaluering af projektet.