En årgang med ambitioner

Onsdag aften den 26. juni tog Sorø Privatskole afsked med sine tre 9. klasser. Det skete ved dimissionsfesten på Sorø Kunstmuseum, hvor elevernes forældre og lærere også deltog.

I sin tale til de 71 elever lagde skoleleder Nanna Kofoed Øhrgaard vægt på, at årets afgangselever er en årgang med ambitioner.

”I er nemlig en årgang med ambitioner. Og I er en årgang, der med flid, arbejdsomhed og nysgerrighed har opnået rigtig fine resultater til jeres afgangsprøver. Ja, jeg er faktisk imponeret. Det er f.eks. meget længe siden vi har haft en årgang, der i den grad har klaret sig så godt i skriftlig fremstilling, som I har”, sagde Nanna Kofoed Øhrgaard.

Hun fortsatte: ”Men I har også været en stræbsom årgang, siden I trådte ind på skolen for første gang sammen med jeres forældre. Ja, den rigtige betegnelse er vel – en ambitiøs årgang. Det er en årgang med en stor overvægt af piger, måske har de især præget livet i klasserne med fokus på flid, arbejdsomhed og faglighed.”

”Ikke at drengene ikke har disse egenskaber, det har de bestemt, men det er nok lidt oftere dem jeg har oplevet hænge ud i grupperummene, gået i byen efter forsyninger, spillet fodbold og andet, men det kan selvfølgelig skyldes at de havde lavet deres lektier derhjemme hvorimod pigerne sad og skrev af efter hinanden i 11. time. Uanset hvilken fortælling man går med, så har I klaret jer fantastisk,” sagde Nanna Kofoed Øhrgaard.

 

Tid til at være menneske

Skolelederen havde nogle gode råd til eleverne: 

 

”Fokus på det faglige er vigtigt. Flid og gode resultater er afgørende for, hvordan vi klarer os i tilværelsen. Af få lavet sine lektier er vigtigt. Men det ikke tilstrækkeligt kun at være flittig. Der skal også være tid til pauser. Tid til at udvikle sig som menneske. Tid til at dyrke sport, motionere, læse, se TV, lege, synge, dyrke musik, spille Fortnite og Counterstike, tjekke telefonen og computeren – og hvad I ellers kan tage jer til, når I ikke har travlt med skolen.

 

Det var Dronning Margrethe, der i en nytårstale for et par år siden opfordrede til, at vi ”sommetider gør noget andet end det, vi plejer. Noget, der ligger uden for dagligdagens praktiske gøremål. Dronningen opfordrede os til at gøre noget, der ikke er nødvendigt, noget der ikke er behov for, noget unyttigt. Lad jer inspirere af det”, lød ordene fra Nanna Kofoed Øhrgaard.

 

Efter talen overrakte lærere og skolelederen afgangsbeviser til eleverne, der som afslutning dansede deres sidste lanciers på skolen.