7. årgang på studietur til Tyskland

Torsdag den 13. april tager 24 elever på 7. årgang på den første EU-finansierede studietur til det sydvestlige Tyskland.

Det er første gang, at SPRS kan sende et hold elever afsted til et europæisk land, hvor turen er finansieret af EU’s uddannelsesprogram Erasmus+, som giver tilskud til europæiske mobilitets- og samarbejdsprojekter. Programmets formål er at styrke kvaliteten af formel og uformel læring for at fremme kompetencer til arbejdsmarkedet og europæiske værdier.

Skolegang, natur og kultur

Der venter eleverne et spændende program i de otte dage, de er afsted sammen med deres lærere Bettina, Benjamin og Simon.

Programmet indledes torsdag aften på p-pladsen ved SPRS, hvor eleverne i bus kører mod Daun, der er en by med omkring 8.000 indbyggere i det sydvestlige Tyskland.

Her skal de følge undervisningen på Thomas Morus Gymnasium, som er en undervisningsinstitution med klasser fra 5. årgang til 3.G. Eleverne bliver tilknyttet en 7. klasse på skolen.

Busturen tager et døgn, så når bussen fredag morgen kører op foran gymnasiet, begynder den første skoledag for SPRS-eleverne. De skal følge undervisningen i fem timer og herefter mødes med deres 7. klasse kl. 13, hvor de skal spise sammen og lære hinanden at kende.

Herefter går turen med bus til det hostel, eleverne skal bo på.

Weekendture

Lørdag går turen til Tysklands ældste by, Trier, der stadig bærer af romernes overtagelse af byen ca. 50 år f. Kr.  Her får eleverne lejlighed til at orientere sig på egen hånd i byen, hvor de skal samle indtryk og løse nogle opgaver. De skal også besøg det lokale bymuseum, der har særlig fokus på antikken.

Om søndagen tager eleverne på tur med deres nye tyske kammerater. De skal bl.a. opleve de specielle vulkansøer og den smukke natur i Eifel-området omkring Moselfloden.

På baggrund af weekendens oplevelser skal eleverne udarbejde en turistfolder om egnen – med særlig fokus på naturen og miljøet.

Mandag bliver store præsentationsdag på gymnasiet, når eleverne i grupper skal fortæller om Danmark og København samt om SPRS og Sorø for deres tyske kammerater – på tysk.

Tirsdag skal eleverne følge fagene på en almindelig skoledag fra kl. 8-16.

Onsdag går turen til den tidligere regeringsby i Vesttyskland, Bonn. Her skal de bl.a. opleve et interaktivt, historisk museum om den nyere historie i Tyskland. Bonn er Beethovens fødeby, så der er også mulighed for at fordybe sig i de mere kulturelle sider af byen.

Onsdag aften er det om bord i bussen mod Danmark, og man forventer at rulle op foran SPRS torsdag morgen.

Valgt efter ansøgning

”Vi har valgt eleverne til studieturen på basis af deres ansøgninger, hvor de bl.a. skulle motivere, hvad de vil fortælle om Danmark og SPRS til de tyske elever. Alle elever, der deltager, har tysk,” fortæller tysklærer Bettina Kölsch.

Hun glæder sig til turen og forventer, at eleverne kommer til at få viden om Tysklands historie og kultur, ligesom de får en god fornemmelse af landets geografi.

”Jeg forventer også, at eleverne kommer til at udvide deres tyske ordforråd, og at de lærer nogle af de ord og udtryk, som er gode at kunne, når man skal begå sig i Tyskland. Og så komme de naturligvis også til at styrke sammenholdet på tværs af årgangen,” siger Bettina.

”Ved siden af alle de kulturelle indtryk og skoledage bliver der også bliver tid til hygge, både på vores udflugter og hjemme på hostel,” tilføjer Bettina.

Dagbog og præsentation

Under turen skal eleverne skrive dagbog om deres erfaringer og oplevelser. Efter hjemkomsten skal eleverne præsentere oplevelser og resultaterne af turen for hele 7. årgang.

Øget forståelse

”Det bliver en tur, hvor eleverne skal opleve undervisningen i et andet land. Det er meningen de skal øge deres forståelse for Europa og den europæiske kultur, så deres forståelse og udsyn på verden bliver mere nuanceret,” siger afdelingsleder Thomas Wenzell Aziz, der koordinerer skolens Erasmus+ program.

 

Se omtale af turen på Dit Sorø og i Dagbladet.

 

7. årgang klar til Erasmustur til Tyskland sammen med deres lærere.