Praktikantens eventyr i Danmark: Opdager unikke skoleforskelle

Evita Karakoulak fra Grækenland én af fire internationale praktikanter på SPRS. Hun er 18 år og har store forventninger til sine fire studieår på den internationale læreruddannelse på Professionshøjskolen Absalon i Vordingborg.

”Allerede som barn ønskede jeg at være lærer, og for tre år siden valgte jeg at tage min læreruddannelse i Danmark,” siger Evita, der planlægger at tage engelsk som 2. sprog som sit hovedfag. Hun overvejer p.t. historie og specialundervisning som sidefag.

”Grunden til at jeg valgte Danmark er, at det er et trygt land at bo i med en høj levestandard. Og så er jeg faktisk ikke så glad for varme,” siger hun, der tidligere har boet i Athen med sin familie.

”Jeg forventer at blive i Danmark og finde et job som lærer, når jeg har færdiggjort min uddannelse.”

 

Forskel

Evita har allerede fået en klar opfattelse af forskellen på græske og danske skoler: ”I Grækenland har vi meget fokus på den akademiske del, mens der i Danmark er mere fokus på den sociale dimension. I de første dage virkede det lidt underligt på mig, men samtidig blev jeg overrasket over, hvor mange af eleverne her, der talte godt engelsk,” siger Evita.

Hun fortæller, at man i græske skoler typisk får karakterer fra 3. årgang, mens de første eksaminer foregår fra 7. årgang.

Der er også forskel på undervisningen på græske og danske seminarer. Som ny studerende er hun allerede i begyndelsen af sit undervisningsforløb i praktik her på SPRS, mens man i Grækenland først kommer i praktik i slutning af uddannelsen.

I øjeblikket observerer Evita og hendes medpraktikanter primært undervisningen. Hun har dog undervist på 5. årgang en enkelt gang. ”Det var en god oplevelse,” siger hun. ”Eleverne var både søde og nysgerrige.”

Efter nytår skal de internationale praktikanter selv stå for en del af undervisningen i fem dage om ugen i fire uger. Herefter skal de være på skolen én dag om ugen frem til foråret.

 

Evita Karakoulak fra Grækenland én af fire internationale praktikanter på SPRS
Evita i dialog med elever på 7. årgang.
Fire internationale praktikanter på SPRS i skoleåret 2023-2024: Fra venstre Evita Karakoulaki, Grækenland, Bara Kostalova; Tjekkiet; Irina Constantinescu, Rumænien og Rabi Bhatta, Nepal.