Marziyeh lærer dansk i Klubben

Marziyeh Malgard har siden den 1. maj været tilknyttet Klubben, hvor hun skal være frem til sommerferien. Hun flygtede fra Iran i 2022, og siden hun kom til Danmark, har hun boet i Sorø Kommune.

En af Marziyehs udfordringer er at lære dansk. Hun er skrevet op til at komme på sprogskole, men inden da har kommunen opfordret hende til at lære så meget dansk som muligt. Og det gør hun i øjeblikket i Klubben, hvor hun indgår i aktiviteterne og taler med børn og medarbejdere.

Flygtning

”Jeg var nødt til at flygte fra Iran i 2022, fordi jeg nægtede at bære hijab,” fortæller Marziyeh.

Hijab er et tørklæde, der dækker håret, halsen og skuldrene og bæres offentligt af nogle muslimske kvinder og piger.

Der mange - især unge kvinder - som nægtede at bære hijab i den periode. Det førte til en konflikt mellem regering og befolkning, som eskalerede, da den 22-årige iranske kvinde, Jina Mahsa Amini, blev dræbt efter, at hun blev anholdt af det såkaldte “moralpoliti” i Irans hovedstad, Teheran, fordi hun ikke bar sin hijab korrekt.

Marziyeh – og andre kvinder med hende - blev nødt til at flygte ud af landet.  Hun efterlod sin mand og hele sin øvrige familie.

Sproglige udfordringer

I dag bor den 35-årige kvinde alene i Sorø. Hun har forsøgt at få sin mand sin mand til Danmark, men p.t. har det ikke kunne lade sig gøre.

”Det er en svær situation at være i, og jeg har vanskeligt ved at begå mig i Danmark. Jeg har fået nogle venner, der kan hjælpe mig, men sprogligt er jeg udfordret. Derfor er jeg glad for mulighed for at hjælpe til i Klubben, hvor jeg taler og leger med børnene, som har taget vældig godt imod mig,” fortæller Marziyeh.

Gerne arbejde i ældreplejen

Hun bemærker, at forskellen mellem skolesystemet i Iran og så Sorø Privatskole er mærkbar: ”I er meget mere digitale, end den skole jeg gik på. Vi arbejdede udelukkende med bøger, som vi læste og blev hørt i. Det er ikke mange iranske børn, der er glade for at gå i skole. Undervisningen er meget tør med en masse udenadslære, og der er en opdeling mellem drenge og piger. ”

”Jeg er glad for at være i Klubben. Børnene er søde og har taget godt imod mig. De er lytter til mig, og hvis de ikke helt forstår, hvad jeg siger på dansk, svarer de på engelsk,” siger Marziyeh.

Hun har en bachelor i psykologi og kunne godt tænke sig et job på et plejehjem – og også gerne en uddannelse som SoSu-assistent. ”Jeg kan godt lide at arbejde med ældre mennesker,” siger hun.

”Vi er så glade for at have Marziyeh hos os i Klubben. Hun er god til at indgå i dagligdagens opgaver og leger med børnene, som har taget godt imod hende,” siger Gertrud Bendorff.