I Tyskland siger man De til sin lærer

9X har i efteråret fået ny elev i klassen. Det er 15-årige Linnea Hertel fra Darmstadt, der ligger nær Frankfurt i Tyskland. Hun er på udvekslingsophold i Danmark gennem udvekslingsorganisationen AFS.

Linnea kom til Danmark den 6. september, hvor hun flyttede ind hos Camille Madelung og hendes familie i Sorø. Camille går i 9X. Efter blot to måneder i Sorø taler Linnea flydende dansk.

”Jeg valgte at komme til Danmark, fordi jeg godt kan lide Danmark og Skandinavien, som jeg kender fra ferier med min familie,” siger Linnea.

Hun går i 11. klasse på skolen i Darmstadt, hvilket svarer til 1.G. Hendes ophold i Sorø varer tre måneder.

Computere

”En af de store forskelle, jeg oplever i min danske dagligdag er, at I her på Sorø Privatskole bruger computere i undervisningen, ligesom man må have sin telefon med i skole. Det må vi ikke på min skole. Vi skriver alt i hånden, og vi siger De til vores lærere. Her siger I du, og lærerne er meget venlige og lige med eleverne,” siger Linnea.

Ellers synes hun ikke, der er den store forskel på undervisningen, bortset fra at danske elever sidder mere afslappede på deres stole end tyske. Linnea demonstrerer, hvordan nogle af kammeraterne nærmest hænger på en stol og har benene oppe på andre stole eller borde.

Linnea har heller ikke tidligere oplevet at være til morgensamling, som 9. klasserne er om mandagen sammen med deres venskabsklasser på 4. årgang.

Tysk søster

Camille og hendes forældre har taget godt imod Linnea. ”Det er ligesom at få en søster,” siger Camille. ”En storesøster - for Linnea er tre måneder ældre end mig. Vi har været i Jylland i efterårsferien, så Linnea også kom til at opleve denne del af Danmark,” siger Camille.

Hun tilføjer, at med en ny søster i huset er der pludselig flere pligter hjemme, fx to maddage om ugen i stedet for én, og der skal også gøres mere rent. ”Men nu vi er heldigvis to om at klare det, så det er faktisk ikke så slemt.”

Matador

I tyskundervisningen har Camille haft fordel af sin nye, tyske søster, der har hjulpet med lektier og en projektopgave. Ja, faktisk har Camille fået højere karakter i tysk efter Linnea er flyttet ind.

”Tysk er svært at lære, men jeg synes mine klassekammerater taler mit sprog godt. Men de kan selvfølgelig altid blive bedre,” smiler Linnea.

Hun er godt på vej til at trænge ind i den danske folkesjæl. Sammen med Camille har hun set de første 15 afsnit af ”Matador”, og hun skal nå at se dem alle, før hun tager tilbage til Tyskland i begyndelsen af december.

Linnea Hertel (tv) er tysk udvekslingsstudent i 9X i efteråret. Hun bor hos Camille Madelung (th) og hendes familie i Sorø.