Gå til hoved-indhold

Det er nødvendigt at kæmpe

”Jeg blev testet ordblind i 6. klasse, men jeg vidste egentlig godt, at jeg var ordblind, da jeg ikke var god til dansk og stavning,” fortæller Nicolai Tue, der gik ud af 9. klasse på SPRS i 2020 og i dag går på efterskole.

”Det var fedt, at få det synliggjort og begynde at erkende, at man er ordblind. Men det krævede meget arbejde, og fremgangen kom ikke fra den ene dag til den anden. Jeg skulle tage mig sammen og bruge mine hjælpemidler for at komme videre.”

Nicolai synes, at lærerne på skolen har været gode til at lytte til ham efter han fik konstateret sin ordblindhed. I 8. klasse begyndte karaktererne da også at gå opad.

Men inden Nikolaj blev erklæret ordblind, havde hans forældre kæmpet med, at han havde svært ved at læse og stave i de små klasser.

”Jeg havde gerne set, at skolen havde grebet ind tidligere i forhold til Nicolais ordblindhed, men det var godt, han blev erklæret ordblind. Faktisk tog vi det som en gave, for nu kunne han komme videre og bruge de hjælpemidler, som skolen stillede til rådighed,” fortæller Lizet Tue, Nicolais mor.

Hun tilføjer, at familien, allerede inden Nicolai var blevet testet for ordblindhed, deltog på kurser sammen med Nicolai og hans bror i fonologi, hvor de lærte om sproglydenes funktioner og reglerne for deres udtale. I alt deltog familien på fire weekend- og tre ugekurser.

”Disse kurser var næsten en åbenbaring. Der skete noget i Nicolai, da han kom sammen med andre ordblinde,” fortæller Lizet. Familiens investering i disse kurser* kom i høj grad til at blive afgørende for Nicolais videre forløb.

”Som forældre fik vi den nødvendige indsigt i, hvad det vil sige at være ordblind. Det gjorde, at vi bedre kunne hjælpe vores børn med de vanskeligheder, ordblindhed giver i dagligdagen,” siger Lizet.

Hun opfordrer forældre til ordblinde til at melde sig ind i Ordblindeforeningen, der kan rådgive og tilbyde kurser og arrangementer.

”Nicolai kom godt igennem sin grundskole og sluttede sin afgangsprøve af med over 9 i snit. På sin efterskole har han netop fået 10 i skriftlig dansk, hvilket er en kæmpesejr for ham. Men det har også krævet en stor arbejdsindsats, siger Lizet.”

”Mit råd til elever, der bliver testet ordblinde er, at de skal kæmpe videre. Hvis de ikke giver op, skal de nok komme igennem det,” siger Nicolai, der efter sommerferien vil begynde på HTX og bagefter godt kunne tænke sig at tage en ingeniøruddannelse.

*)

ORDBLINDETRÆNING v/Thomas Mose og Mikael Højbjerg

http://ordblindetræning.dk/

Besøg os på facebook