Det er i relationerne, vi udvikler os

Tale til årets afgangselever ved dimissionen på Sorø Kunstmuseum onsdag den 21. juni 2023

Kære afgangselever!

Tillykke med jeres afgangsprøver! Det er en stor dag for jer i dag. Ja, det er en stor dag for alle os, der er samlet her i den smukke sal på Sorø Kunstmuseum for at fejre jeres afslutning på 10 års skolegang - for de fleste af jer her på Sorø Privatskole.

Vi lever i en tid med travlhed. Aldrig tidligere har så mange mennesker været pressede, stressede og i mistrivsel. Tingene går stærkt -måske for stærkt.

Skærmene fylder som aldrig før, og de er så gode til at underholde os både på netflix, tiktok og insta, at vi til tider helt kan glemme det, bare at være til stede, mærke nuet og trække vejret.

I denne travlhed er det så nemt at springe over hvor gærdet er lavest, og derfor har også jeg tyet til den nemme løsning da jeg skulle skrive dimissionstalen til jer, så den kommer her: Jeg bad Chat-gbt om at skrive en dimissionstalen til afgangseleverne på Sorø Privatskole. Den skulle handle om trivsel og fællesskab og have tre gode råd, her er hvad den kom frem med:

Det er med en blanding af glæde og vemod, at jeg skriver denne dimissionstale til jer i dag. Glæde, fordi jeg har haft den ære at være en del af jeres rejse her på Sorø Privatskole, og vemod, fordi jeg ved, at tiden er kommet til at sige farvel. Jeres tid her har været præget af fællesskab og værdifulde erfaringer. Som I tager dette næste skridt i jeres liv, vil jeg gerne give jer tre gode råd med på vejen:

       1     Vær autentisk og tro mod jer selv: I har oplevet, hvordan fællesskabet her på Sorø Privatskole har været baseret på åbenhed og respekt for hinandens forskelligheder. Denne værdi er vigtig at bevare, når I bevæger jer ud i den større verden.

       2     Vær åbne over for nye oplevelser og mennesker: Sorø Privatskole har lært jer vigtigheden af fællesskab, samarbejde og respekt for andre.

       3     Vær vedholdende og modstandsdygtige: Livet byder på udfordringer og modgang, og det er vigtigt at have vedholdenhed og modstandsdygtighed for at overkomme dem

Kære elever, I er en bemærkelsesværdig gruppe unge mennesker, og jeg er sikker på, at I vil fortsætte med at gøre os stolte i jeres fremtidige eventyr. Husk altid, at I har fået en solid uddannelse og et fællesskab her på Sorø Privatskole.

 

Bum så var den klaret… eller var den? Det var da nogle gode råd man kun kan være enig i, men den ramte mig ikke. Det blev en tale uden personlighed, uden farver og nuancer, uden forståelse for det fællesskab, den relation og det tilhørsforhold som jeg synes er noget ganske særligt på vores skole, og som I i høj grad har bidraget til. Derfor vil jeg fortsøge mig med et mere personligt præg på talen:

En computer, et device, et digitalt medie kan ikke erstatte det vi mennesker har sammen. Det tror jeg, at I også har mærket på jeres egen krop.

Det er med bund i relationerne, at vi udvikler os, og det er igennem det stærke fællesskab at vi tør at stå alene.

I er vokset op med skolesangen som omdrejningspunktet i vores fællesskaber, I har stået i ly for regnen under Kastanjetræet, I har været afsted på lejrskoler de samme steder som mange andre elever før jer, uanset om det var Danhostel i en provinsby i Danmark, 5. kl. tur til Skagen, Et smut til den eksotiske destination i Vinterberg eller den kulturelle by Berlin. I har om nogen bidraget til fællesskabet, når I har løbet motionsløb med jeres lillevenner, har holdt højtidelige juleafslutninger i klosterkirken, og været med til både Redbarnet dage, projektopgaver, skolefester, høstfester og festivaler. I har haft lærere, der har været ansat på skolen da jeres forældre var børn, hvis undervisning I har kunnet tale med både nye og gamle elever om.

I har om nogen mærket fællesskabet og de stærke relationer på egen krop, og de giver jer styrken til at turde stå alene, også når tingene er svære.

Når I om lidt forlader os på Sorø Privatskole, vil I fremover i alle lærernes, elevernes og mine tanker figurere som ”de gamle elever”, også selvom I ikke føler det, og I skal vide at I for altid vil have et tilhørsforhold til skolen hvis I ønsker det. I er altid velkomne på skolen enten på et hurtigt hilsevisit, måske som lærervikar, ansat eller som forældre eller bedsteforældre til et nyt barn på skolen.

For nogle af jer er det måske kun tids nok at forlade os. I er klar til at sige farvel til skolen, traditionerne og hinanden. I skal videre. I har planer og store drømme om, hvad der nu skal ske.

For andre af jer er dagen måske kommet noget før end håbet. I er ikke helt klar til at sige farvel endnu. I har det som om, det hele er gået lidt for hurtigt, og at I havde mange flere oplevelser, som ventede forude.

Men uanset om I føler jer klar eller ej, så er det i aften vi sætter punktum for jeres grundskoleforløb.

Vi har som skole haft fokus på kerneopgaven. Nysgerrighed, flid og faglig udvikling er afgørende for, hvordan vi klarer os i tilværelsen. Af få lavet sine lektier er vigtigt. Men det er ikke tilstrækkeligt kun at være flittig og faglig. Der skal også være tid til pauser. Tid til at udvikle sig som menneske. Tid til at dyrke sport, motionere, læse, se TV, lege, synge, dyrke musik, og grine. Husk det igennem hele livet. – især det sidste!

Vi har i samarbejde med jeres forældre, givet jer alt det med vi kunne. Vi har haft fokus på jeres trivsel og jeres faglighed, og vi har set hinanden i sjove situationer, i sårbare situationer og i hårde situationer og vi er nu klar til at give slip på jer, og se jer vokse i livet uden vores indblanding.

Tak for mange dejlige år med jer allesammen på vores skole. Tak til jer forældre for samarbejdet gennem årene og for den tillid, I har vist os ved at vælge Sorø Privatskole og lade os være med til at opleve og proppe viden ind i hovedet på jeres børn i alle disse år.

Tak også til mine kolleger på skolen for en kæmpe indsats. I har alle stor faglig viden, I er gode formidlere og har den nødvendige menneskelige forståelse, der gør, at I møder eleverne i øjenhøjde, og der hvor de er. I er så afgørende for Sorø Privatskoles kultur og udvikling. TAK

9.x – 9.y – 9.z endnu gang tillykke. Held og lykke fremover.

 

Tilbage