Nepalesisk lærerstuderende tager fire år i Danmark

Nawaraj Dhakal fra Nepal er lærerstuderende på Professionshøjskolen Absalon i Vordingborg. Han har i den seneste måned været i praktik på Sorø Privatskole, hvor han har fulgt en del af Maura Murphys timer.

Nawaraj er 27 år og uddannet lærer i Nepal, men da han ønskede en international profil, anbefalede en ven ham at undersøge mulighederne i Danmark, hvilke han gjorde og blev optaget på den danske læreruddannelse, hvor han skal læse matematik og idræt.

Han kom til Danmark i efteråret 2022 for at tage fat på fire års studier. Siden er hans kone stødt til, og de bor på et værelse i København i en lejlighed, hvor de deler fælles faciliteter med de øvrige beboere. Ved siden af studierne arbejder Nawaraj i et rengøringsfirma 20 timer om ugen.

Taget godt imod

Vi fanger Nawaraj i 6.X i en matematiktime. Han har endnu ikke lært dansk, men får undervisning i dette vanskelige sprog på Absalon. Nawaraj nævner, at ”tak” er ét af de nye, nyttige ord, han allerede har lært.

”Jeg er glad for at være i Danmark, hvor jeg er blevet taget godt imod. Maura er meget hjælpsom her på skolen, men jeg har endnu ikke den helt store dialog med eleverne, som er lidt generte, når vi skal tale engelsk sammen,” Nawaraj.

Han er imponeret over den rolle, som teknologien spiller i undervisningen. ”Ipads og computere, det er noget, vi kun kan drømme om i mit hjemland,” siger Nawaraj.

På fornavn

I de første måneder har digitalisering og brugen af computer til at kommunikere med det offentlige været lidt af en udfordring, ligesom de lange, mørke og våde vinterdage er det. Han glæder sig til foråret og sommeren.

”I mit første møde med eleverne på skolen, mærker jeg en klar forskel i forhold til Nepal, hvor eleverne er mere respektfulde over for deres lærere, som de tiltaler ”Sir” eller ”Madam”. Her er eleverne jo på fornavn med lærerne,” siger Nawaraj undrende.

Efter endt uddannelse vil Nawaraj tilbage til et job som lærer i Nepal.