Fælles om ungelivet

Sorø Privatskole deltager i et pilotprojekt sammen med Holbergskolen i Dianalund og Ruds-Vedby Skole i Sorø Kommune, der skal være med til at kortlægge livet for de unge i 7. – 9. klasse.

Det er Sundhedsstyrelsen, der er med til at finansiere projektet, der gennemføres i fem pilotkommuner over hele landet sammen med Trygfonden. Formålet er at få forældre og lokalsamfund aktivt involveret i at styrke rammerne for de unge. Primært for at styrke trivslen og opmuntre til mindre alkoholforbrug og beskytte mod brug af tobak og andre rusmidler.

”Fælles om ungelivet” er inspireret af den såkaldte ”islandske model”. På Island har man gennem en bemærkelsesværdig, effektiv indsats formået at få unge til at drikke mindre alkohol og ryge mindre. Her er udviklingen på 20 år vendt, så islandske unge ikke længere har Europas højeste alkoholforbrug, men i stedet Europas laveste.  

Voksne er aktive

Det nye i projektet er, at man - fremfor at have fokus på risikofaktorer - har fokus på de forhold, der beskytter unge og skaber rammerne for et godt og sundt børne- og ungeliv. Et vigtigt skridt på vejen er, at voksne aktivt og målrettet arbejder med at støtte ungefællesskaber uden rusmidler.

I ”Fælles om ungelivet” vil der være særligt fokus på unges familie- og fritidsliv. Konkret handler det bl.a. om at understøtte forældres motivation for at bruge tid med deres unge, interessere sig for hvem og hvad, de bruger deres tid på, og ikke mindst turde udtrykke tydelige forventninger og sætte gode rammer for fx alkoholforbrug og hjemmetider.

Pilotprojekt

”Vi gik ind i dette pilotprojekt, som vi synes ligger fint i forlængelse af de værdier og mål, vi arbejder efter for at sikre, at vi fortsat kan tilbyde vores elever og deres forældre en god og tryg skole i det nærsamfund, som vi er en integreret del af,” siger afdelingsleder for udskolingen Thomas Wenzell Aziz.

Første del af programmet er en fireårig pilotfase (2020-2023), hvor Sorø Kommune sammen fire andre kommuner i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og TrygFonden er med til af udvikle forskellige opskrifter på, hvordan danske kommuner sammen med forældre og lokale aktører kan være med til at løfte programmets vision. En central del af det arbejde er at sikre lokal viden om unge, så indsatserne i den enkelte kommune skrues sammen, så de passer til de udfordringer og potentialer, der er lokalt.

Læs mere om projeket.